Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

Metodele de tratament dedicate scăderii colesterolului se bazează pe îmbinarea cu succes a medicației și a unui regim de viață adecvat acestui scop.

Dislipidemiile reprezintă o ame­­­­nin­­­ț­a­­re pentru sănă­tatea orga­nis­­m­ului din cauza riscului crescut de declanșare a evenimentelor cardiovasculare cu potențial fatal.

Pentru a stabili măsurile de corectare ale dislipidemiei, trebuie să ştim, în pri­mul rând, care este nivelul colesterolului.  În funcție de valorile obținute în urma testării colesterolului plasmatic și de alți factori de risc, medicul poate prescrie medicamente pentru a scădea nivelul de colesterol din sânge.

Factorii care cresc riscul de apariție a evenimentelor cardiovasculare sunt reprezentați de:

  • valori mărite pentru colesterolul total, LDL- colesterol sau trigliceride
  • hipertensiune
  • diabet: deoarece glicemia crescută afectează structura interioară a pereților vaselor de sânge și favo­rizează în acest fel depunerile de colesterol; diabetul este asociat și cu scăderea HDL- colesterol, factorul protectiv cardiovascular
  • fumat
  • istoric de boală cardiacă la unul din părinți
  • vârsta: pe măsură ce înaintăm în vârstă, scade capacitatea ficatului de a îndepărta LDL- colesterolul din sânge
  • consumul excesiv de alcool
  • dietă bazată pe carbohidrați (mai mult de 60% din totalul zilnic de calorii)
  • factori genetici

Probabilitatea ca pacientul să dezvolte o boală cardiovasculară crește direct proporțional cu numărul de factori de risc, în special când acestora li se asociază și dislipidemiile. În acest caz, va fi necesară o strategie de tratament care să reducă valorile LDL-colesterolului și/sau trigliceridelor și să îmbunătățească starea de sănătate. Există numeroase studii care demonstrează că beneficiile sunt cu atât mai mari cu cât reducerea colesterolului este mai rapidă.

Rolul medicamentelor hipocolesterolemiante

Medicamentele destinate scăderii colesterolului au demonstrat eficacitate prin utilizarea lor la mii de pacienți. Acestea sunt reprezentate in principal de statine, fiind eliberate din farmacie doar pe baza prescripției medicale. Avantajul lor este reprezentat de faptul că efectul hipolipemiant este binecunoscut, iar în urma administrării zilnice se obțin rezultatele dorite, de scădere a colesterolului. În acest caz, rolul medicamentelor este de a scădea riscul cardiovascular pentru pacientul cu dislipidemii.

Există şi suplimente alimentare cu anu­mite efecte de scădere a colesterolului, dar şi acestea trebuie administrate sub stricta supraveghere a medicului.

Medicamentele şi suplimentele alimentare pentru scăderea colesterolului pot fi prescrise de medic atunci când valorile colesterolului sunt:

  • la limita superioară a intervalului admis (≤ 200 mg/dL sau 5.2 mmoli/L) și pacientul asociază factori de risc
  • mai mari decât limita superioară a intervalului admis ( > 200 mg/dL sau 5.2 mmoli/L) și pacientul asociază alți factori de risc.

Așadar, medicul poate stabili inițierea tratamentului medicamentos chiar și atunci când valorile colesterolului sunt în intervalul admis, însă pacientul prezintă factori de risc (diabet, fumat, HTA, obezitate, boli de inimă, ale vaselor de sânge sau ale rinichilor). Această opțiune scade șansa de apariție a unui eveniment cardiovascular fatal.

Cum modifică medicamentele profilul lipidic ?

În intenția de a reduce șansa de evenimente cardiovasculare fatale, medicația hipolipemiantă are cele mai bune rezul­tate. Deoarece colesterolul are parte de un metabolism complex, substanțele medicamentoase acționează pe mai multe căi.

Probabilitatea ca pacientul să dezvolte o boală cardiovasculară crește direct proporțional cu numărul de factori de risc, în special când acestora li se asociază și dislipidemiile.

 

STATINELE

Cea mai importantă categorie de medicamente prescrise pentru scăderea colesterolului este reprezentată de cea a statinelor. Câteva exemple de substanțe din această clasă sunt atorvastatina, simvastatina, rosuvastatina, fluvastatina, lovastatina, pravastatina.

Statinele reprezintă prima opțiune de tratament deoarece au un efect dovedit științific de scădere a LDL- colestrolului cu până la 55% din valoarea inițială. Astfel, sunt cele mai studiate medicamente pentru scăderea riscului de evenimente cardiovasculare.

Avantajele tratamentului cu statine:

  • reduce sinteza naturală de colesterol, care are loc în ficat; ca rezultat, în sânge se va elibera mai puțin colesterol
  • sunt cele mai eficiente medicamente pentru scăderea LDL- colesterolului: deoarece scad cantitatea de colesterol sintetizat în organism, obligă ficatul să recicleze colesterolul LDL existent deja în sânge pentru a sintetiza colesterolul necesar organismului
  • contribuie la scăderea trigliceridelor
  • cresc HDL-colesterolul
  • protejează pereții vaselor de sânge de depunerile de colesterol
  • opresc creșterea plăcilor de colesterol de la suprafața vaselor și împiedică des­prin­derea acestora
  • administrarea lor asociază scăderea directă a riscului de infarct sau accident vascular cerebral
  • Statinele sunt indicate atunci când ris­cul cardiovascular calculat de medic pentru următorii 10 ani de viață este ridicat:
  • pacientul a suferit un infarct miocardic, accident vascular cerebral în trecut sau are alte boli ale inimii sau vaselor de sânge
  • pacientul are valori ale LDL-colesterolului mai mari 190 mg/dL
  • pacientul are diabet zaharat și vârsta de 40-75 ani

Reacții adeverse ale statinelor

Cu toate că sunt cele mai eficiente medicamente pentru scăderea colesterolului, anumiți pacienți pot manifesta reacții adverse în urma tratamentului cu statine.

Miopatiile sunt o reacție adversă cunoscută. Se pot manifesta sub formă de dureri sau tensiune musculară, la nivelul gambelor. Acestea sunt întâlnite la apro­ximativ 10-15% dintre pacienți. Dacă experimentați astfel de simptome după începerea tratamentului cu statine sau la schimbarea dozei, este important să nu întrerupeți tratamentul fără acordul medicului dumneavoastră.

Afectarea hepatică este un alt efect advers cunoscut, însă supraestimat. Doar 2% dintre pacienți prezintă teste hepatice modificate, care se normalizează pe durata tratamentului sau la schimba­rea dozelor. Astfel, este important să res­pectați schema de analize recomandată de medic pentru a identifica toleranța la tratament. Modificarea schemei de tratament se face doar de către medicul prescriptor, în funcție de opțiunile terapeutice ale acestuia.

Am discutat anterior că un nivel cât mai scăzut al LDL-colesterolului repre­zintă un avantaj pentru sistemul cardiovascular. Există însă pacienți pentru care valoarea LDL nu se reduce suficient pe baza tratamentului cu statine. În acest caz, medicul poate recomanda asocieri de medicamente, care să potențeze efectul statinelor.

Astfel de medicamente sunt:

  • ezetimibul: împiedică absorbția colesterolului alimentar din intestin
  • alicuromab și evolocumab: inactivează un mecanism din ciclul colesterolului și astfel scade LDL-coleste­rolul

O altă categorie de medicamente, cu rol principal în scăderea trigliceridelor, este reprezentată de fibrați. Un astfel de medicament este fenofibratul.

Acesta are o influență redusă asupra LDL- colesterolului, însă sunt cele mai eficiente substanțe folosite pentru normalizarea nivelului de trigliceride.

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.