Suplimentele alimentare pot ajuta la echilibrarea unui regim alimentar şi la sprijinirea rezultatelor oferite de tratamentului medicamentos, atâta vreme cât sunt administrate sub atenta supraveghere a medicului
Drojdia roșie de orez sau fitosterolii se regăsesc în categoria suplimentelor alimentare. Aceste produse au la bază principii obținute din plante, pentru care există posibilitatea de a influența pozitiv profilul lipidic, însă nu tratează dislipidemia, problema de fond. Astfel că suplimentele alimentare nu înlocuiesc tratamentul medicamentos prescris de medic. Pacienții necesită consilierea specialiștilor înainte de a introduce suplimentele în dietă deoarece acestea prezintă contraindicații de administrare sau chiar efecte adverse, care pot altera semnificativ starea de sănătate.
Drojdia roșie de orez
Drojdia roșie de orez este produsul vegetal, sub formă de pudră, utilizat în China pentru aromatizarea alimentelor sau drept colorant alimentar. În contextul dislipidemiilor, cercetările oamenilor de știință au identificat că drojdia roșie de orez conține compuși care pot scădea nivelul de colesterol din sânge. Efectul hipocolesterolemiant se datorează monacolinei K.
Extractele purificate de drojdie roșie de orez pot fi folosite în cazul pacienților care nu tolerează tratamentul medicamentos cu statine. Studiile au arătat că drojdia roșie de orez poate fi utilizată în hiperlipidemie. Poate scădea nivelul colesterolului total din organism, LDL- colesterolul sau trigliceridele.
Înlocuirea tratamentului medicamentos cu acest supliment vegetal se face numai la recomandarea medicului, deoarece acesta este în măsură să aprecieze cea mai bună alternativă în cazul apariției de reacții adverse la statine.
Este important de reținut că preparatele pe bază de drojdie roșie de orez fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Acestea pot avea variații calitative și cantitative ale ingredientului responsabil de efectul hipocolesterolemiant. Acest lucru se traduce prin faptul că nu se cunoaște cu exactitate cum va influența valorile lipidelor din sânge și este necesară o supraveghere medicală atentă, prin controlarea periodică a valorilor din sânge.
Sunt necesare date suplimentare cu privire la siguranța utilizării pe termen lung a acestor preparate. În studii au fost observate inclusiv efecte adverse similare celor raportate la tratamentul cu statine.
Drojdia de orez roșu păstrează de asemenea și interacțiunile medicamentoase caracteristice pentru statine. Nu este recomandat să asociați cu suplimentele alimentare cu drojdie roșie de orez următoarele:
- Alcool: crește riscul de afectare a ficatului
- Suc de grepfruit: crește riscul de efecte adverse ale drojdiei
- Sunătoare: sunătoarea scade eficacitatea drojdiei roșii de orez
- Statine: crește riscul de efecte adverse.
Fitosterolii
Fitosterolii, sau sterolii vegetali, intră în compoziția dietei noastre obișnuite, fiind conținuți de uleiuri vegetale, fructe proaspete, nuci, legume sau cereale.
Beneficiul pe care îl oferă fitosterolii se datorează asemănării cu colesterolul. Practic, la nivel intestinal, fitosterolii ocupă locurile de absorbție ale colesterolului și împiedică absorbția acestuia.
Specialiștii recomandă consumul zilnic a 2 grame de fitosteroli. În acest mod, nivelul colesterolului total și al LDL- colesterolului poate scădea cu până la 8-10% față de valorile inițiale, după minim 4 săptămâni de administrare. Printr-o dietă obișnuită, se ingeră între 150 și 400 mg de fitosteroli pe zi. Anumite alimente (de tipul iaurturilor, laptelui sau margarinei) sunt îmbogățite cu fitosteroli pentru a maximiza beneficiul acestora pentru sănătate.