În principal, bărbații sunt cei afectați de dislipidemii ?
Odată cu înaintarea în vârstă, atât femeile, cât și bărbații, încep să prezinte valori crescute pentru colesterol și trigliceride. Un factor decisiv în această schimbare este tendința de a crește în greutate.
Hormonii estrogeni conferă femeilor un grad de protecție a sistemului cardiovascular, prin avantajul de a crește colesterolul HDL. Acest avantaj se pierde odată cu instalarea menopauzei și, adesea, femeile constată că, în pofida unei diete sănătoase și a unui program sportiv, valorile colesterolului încep să crească. Din acest motiv, este recomandat ca femeile ce au depășit vârsta fertilă să verifice anual valorile colesterolului.
Cu toate că hormonii estrogeni secretați de organism au un efect benefic asupra nivelului de HDL, s-a constatat că utilizarea contraceptivelor hormonale cu estrogeni nu reduce riscul de AVC sau afecțiunile cardiace. Astfel că, acestea nu se indică pentru un efect protectiv al sistemului cardiovascular, ci strict la recomandarea medicului, în tratamentul afecțiunilor hormonale.
Dieta sănătoasă trebuie să excludă consumul de grăsimi ?
Grăsimile sunt esențiale pentru o bună funcționare a organismului. O dietă avantajoasă pentru organism nu impune eliminarea completă a acestora, ci o anumită selectivitate la alegerea lor.
Cele mai bune opțiuni, atât pentru cei care vor să își mențină sănătatea, cât și pentru cei care vor să scadă nivelul colesterolului în sânge, sunt grăsimile nesaturate.
Moderația este cea mai bună rețetă și în acest sens, ar fi recomandat ca obiceiurile culinare să includă
- Cel mult 3 porții de grăsimi nesaturate pe zi
• 1 porție = 1 linguriță de ulei (rapiță, măsline, porumb, soia)
- Cel mult o porție de grăsimi saturate sau trans pe săptămână
• 1 porție = 1 linguriță de unt, margarină sau maioneză
Odată instalată dislipidemia, există opțiuni de corectare a acesteia ?
Atât pacienții care doresc să prevină apariția dislipidemiilor, cât și cei care au primit acest diagnostic au multiple variante de corectare a valorilor din sânge. Cele mai eficiente metode sunt cele medicamentoase și au fost discutate pe larg în articolele anterioare. Esențialul intervențiilor pe care le putem aduce stilului de viață este sintetizat în următorul tabel.