Știri

Citeste aici ultimele știri publicate
Foto: © Jenn Mackenzie | stock.adobe.com

Aderența la tratament medicamentos a fost definită de Organizația Mondiale a Sănătății ca fiind măsura în care comportamentul unei persoane (în a administra medicația, a urma o dietă și/sau a realiza schimbări în stilul de viață) coincide cu recomandările, acceptate de comun acord, oferite de către profesio­nistul în domeniul sănătății.

Conceptul de „aderență” la tratament medicamentos este preferat celui de „complianță” întrucât prin aderență se înțelege faptul că pacientul se implică activ în tratamentul său, iar o comunicare bună între pacient și furnizorul de servicii de sănătate este esențială pentru o asistență eficientă.

În sens opus, termenul de „non-ade­rență” este cel mai adesea descris prin numărul de doze care nu au fost admi­ni­s­­­­­trate sau care au fost administrate incorect și care periclitează efectele terapiei. Deși non-aderența se referă de cele mai multe ori la partea de tratament medicamentos, un rezultat nefavorabil din punct de vedere al sănătății pacientului poate surveni și atunci când nu sunt respectate recomandările care privesc modificările pe care acesta trebuie să le realizeze în stilul de viață, precum exercițiul fizic sau renunțarea la fumat, sau un regim igieno-dietetic.

Există numeroși factori care influențează aderența la terapia medicamentoasă și care pot produce o scădere a acesteia: factori legați de tratament, factori legați de pacient și factori legați de furnizorul de servicii de sănătate (cel mai adesea me­dic sau farmacist). Aderența tinde să scadă pe măsură ce complexitatea, costul și durata terapiei medicamentoase cresc. Prin urmare, numărul crescut de doze zilnice, numărul crescut de medicamente, reacții adverse neplăcute (reale sau potențiale), precum și terapia de lungă durată pot influența aderența pacientului la tratament.

Factorii cei mai numeroși care contribuie la non-aderența la terapia medicamentoasă sunt cei care țin de pacient, printre care: programul încărcat sau mai multe locuri de muncă, situația financiară precară, lipsa unui sprijin social, dizabilitatea fizică, negarea existenței unei afec­țiuni (în special la pacienții tineri), așteptări sau atitudini negative față de tratamentul prescris. Programul de viață din ce în ce mai încărcat influențează din ce în ce mai mult aderența la tratament – aveți o memorie deja ocupată cu diferite situații și sarcini pentru a vă aminti administrarea medicației, prin urmare non-aderența la tratament este un rezultat inevitabil.

  • Astfel, cel mai des întâlnite situații în care pacienții nu doresc, uită sau admi­nis­trează doar parțial terapia medicamentoasă sunt următoarele:
  • Neagă natura sau severitatea afecțiu­nii
  • Boala este una asimptomatică (nu îi deranjează nimic, nu îi doare nimic, precum hipertensiunea arterială) sau boala are o simptomatologie ușoară
  • Nu observă un beneficiu evident în urma administrării medicamentelor prescrise (spre exemplu, medicația pentru reducerea valorilor ridicate de colesterol)
  • Nu consideră că este important să urmeze tratamentul medicamentos
  • Nu cred că medicația prescrisă va controla sau vindeca boala
  • Consideră mai degrabă faptul că dezavan­tajele pe termen scurt ale terapiei medicamentoase (precum reacțiile adverse sau administrarea vaginală a unui produs) depășesc avantajele pe termen lung
  • În concluzie, nu simt imediat consecințele neadministrării terapiei medicamentoase.

Farmacistul vă poate ajuta să înțelegeți mai bine beneficiile tratamentului recomandat

Aderența dumneavoastră la tratamentul medicamentos este esențială pentru ca acesta să aibă efectul dorit și dumneavoastră să vă recăpătați starea de bine. Deoarece farmacistul, prin consi­lierea sa, dorește să vă recomande cea mai bună opțiune terapeutică, iar aceasta să fie administrată corespunzător, în discuția pe care o aveți cu farmacistul acesta vă poate adresa o serie de întrebări, printre care:

  • Care este motivul pentru care luați acest medicament?
  • Cum luați acest medicament?
  • Administrați acest medicament cu mâncare sau lichide?
  • Utilizați și alte medicamente care nu necesită prescripție medicală în timpul terapiei cu acest medicament?
  • Utilizați vreo metodă care să vă ajute să vă amintiți să vă administrați medicamentul?
  • Ce rezultate vă așteptați să obțineți în urma terapiei?
  • Care sunt cele mai importante pro­bleme pe care boala dumneavoastră vi le-a creat?
  • Sunteți mulțumit de schema de tratament curentă?
  • Cât de bine urmăriți schema de trata­ment?
  • Sunteți îngrijorat legat de boala dumneavoastră sau de tratamentul medicamentos?
  • Care este principala îngrijorare legată de medicație?
  • Ați avut probleme cu procedura prin care vă administrați medicația, cu dispozitivul pe care îl utilizați sau comprimatele?

Aceasta este modalitatea prin care farmacistul se asigură că tratamentul pe care îl urmați vă va oferi cu adevărat beneficii în îmbunătățirea stării de sănătate, precum și că respectați recomandările pri­vind modificările aduse stilului de viață, dietei și practicarea exercițiului fizic, toate acestea convenite de comun acord.

Totodată, farmacistul poate apela la diferite materiale care să vă ajute să administrați corect medicația, precum scheme de tratament care cuprind numărul de doze și orele la care trebuie administrate, care au fost prestabilite de comun acord. Totodată, pe materia­lul scris farmacistul poate include și alte atenționări privind măsurile în dietă pe care trebuie să le luați, precum un consum redus de sare alimentară, sau alimentele pe care este bine să le evitați pe perioada administrării medicamentului, precum sucul de grapefruit, sau alte instrucțiuni care asigură eficiența tratamentului. De asemenea, farmacistul vă poate solicita să redați anumite recomandări pe care acesta vi le-a transmis verbal. În cazul di­s­po­­zitivelor care vă ajută să administrați terapia, precum un inhalator, farmacistul vă va arăta modul corect de utilizare al acestuia, urmând ca dumneavoastră să exersați procedura astfel încât substanța medicamentoasă să pătrundă corespunzător în organism.

În final, dorim să enumerăm câteva dintre principiile pe care un farmacist le aplică în consilierea dumneavoastră:

  • Respectă perspectiva dumneavoastră asupra bolii și tratamentului
  • Furnizează explicații pentru diagno­s­ti­cul și tratamentul bolii
  • Împărtășește cunoștințele și expertiza sa într-o manieră utilă pentru dumneavoastră
  • Descoperă ceea ce dumneavoastră cunoașteți despre boală
  • Se asigură că discuția cu dumneavoastră are o semnificație cognitivă și emoțională
  • Modul în care vă adresează întrebări nu este unul în care vă judecă
  • Monitorizează aderența dumneavoastră la tratament la fiecare vizită în farmacie
  • Dacă descoperă probleme în ceea ce privește aderența, va utiliza o abordare de colaborare cu pacientul în luarea unei decizii și selectarea unei soluții, iar dacă este cazul va lua legătura cu medicul prescriptor.

SFATUL ETHICA

Relația dintre farmacist și pacient este una de parteneriat și încredere. Asigură-te că ai oferit farmacistului toate informațiile de care acesta are nevoie pentru a îți recomanda tratamentul optim pentru tine și solicită-i acestuia lămuriri și detalii legat de orice aspect ce ține de tratament sau recomandări privind stilul de viață (incluzând modul de administrare a medicamentelor, care sunt reacțiile adverse cele mai comune la care poți să te aștepți, care sunt beneficiile tratamentului, ce se întâmplă dacă nu urmezi tratamentul recomandat). 

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.