În cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca, „farmacia de la coloane” este de 30 de ani în slujba pacienților. Ingredientele longevității farmaciei sunt tradiția de familie a farmaciei independente și rolul asumat pentru sănătatea pacienților.
Atunci când pasiunea și dragostea pentru farmacie se transmit din generație în generație, lucrurile se așează temeinic și rezultatul este existența uneia din farmaciile independente cele mai longevive din Cluj-Napoca. Am stat de vorbă cu Ioana Matescu, sufletul farmaciei Panaceea din Cluj-Napoca, parte a grupului de farmacii independente Ethica.
Implicată și activă în cadrul grupului Ethica, Ioana este în permanență deschisă discuțiilor despre știința farmaciei, profesia de farmacist și viitorul acestei profesii liberale.
De data aceasta am trecut la o discuție personală, despre farmacia și colectivul pe care îl conduce, deoarece este una dintre farmaciile reprezentative din cadrul grupului Ethica, dar și pentru că este o demonstrație de stabilitate și continuitate, Panaceea împlinind anul acesta 30 de ani de activitate.
Începuturile farmaciei Panaceea se află în anii de după revoluție, când lucrurile reîncepeau să intre în normalitate și proprietatea privată să își reia locul în societatea românească. Farmacia s-a înființat ca societate cu răspundere limitată în toamna anului 1991, prin preluarea întregului patrimoniu, a stocului de medicamente și a personalului fostei farmacii de stat din cadrul Oficiului farmaceutic Cluj (Farmacia nr. 28 Cluj-Napoca). Era al doilea val de privatizare a farmaciilor din cadrul fostelor oficii farmaceutice, iar la licitația de preluare a farmaciei se înscriseseră farmacistul diriginte și farmacistul Stela Săndulescu. Lucrurile în viață se așează întotdeauna în matrițe, a căror importanță o vedem ani mai târziu, iar fostul farmacist diriginte renunță la licitație, farmacistul Stela Săndulescu (mama Ioanei Matescu, actualul farmacist șef) este declarată câștigătoarea licitației, fiind totodată asociatul unic al societății farmaceutice private.
Ioana ne povestește amuzată un detaliu anecdotic legat de alegerea numelui farmaciei. În „valul de privatizare”, în entuziasmul primilor ani de libertate, abundau denumiri legate de plantele medicinale. Alegând ca patronim numele fiicei lui Asklepios, și anume Panaceea (Panakeea în greacă), care în traducere înseamnă „cea care vindecă toate bolile”, părinții ei au fost întrebați de un personaj al acelei perioade „și panaceea asta, ce fel de plantă este?”.
Farmacie de oraș, încredere ca într-o comunitate mică
În momentul înființării, farmacia Panaceea, cunoscută ca „farmacia de la coloane” după numele complexului comercial în care funcționa, era singura farmacie din cartierul Grigorescu.
Spre deosebire de farmaciile situate în zonele centrale ale orașului, unde clientela este heterogenă și aleatorie, farmaciile de cartier aduc oarecum cu cele din mediul rural. Aici ajungi să-ți cunoști aproape toți pacienții, familiile acestora, cu toate problemele de sănătate, mai mici sau mai mari, de la naștere și până la adânci bătrâneți, astfel încât e mult mai simplu să ai permanent în farmacie ceea ce le este necesar. Ioana Matescu crede că, în cazul farmaciilor de cartier, am putea realmente vorbi de “farmacistul de familie” prin analogie cu “medicul de familie”.
Ulterior, în cartierul Grigorescu s-au adăugat noi farmacii, numărul lor ajungând în acest moment la opt.
Sângele apă nu se face
La întrebarea noastră „de ce ați ales să rămâneți farmacie independentă”, actualul farmacist șef răspunde cu mândrie „Provin dintr-o familie de farmaciști, bunicul patern și ambii părinți fiind farmaciști. Am crescut cu ideea că farmacia trebuie să aparțină farmacistului, pentru că doar acesta va pune mai presus de orice, calitatea și principiile etice ce stau la baza profesiei de farmacist.”
Explicația continuă și are la bază principii morale și de etică: „În momentul în care o farmacie aparține unui grup care are doar interesele comerciale ca prioritate, farmacia ca profesie pierde din prestanță și ideea de profesie liberală dispare, încetul cu încetul. În final, pacientul este cel care are de pierdut.”
Pasiunea pentru farmacie și grija pentru sănătatea pacienților se simt în fiecare vorbă a Ioanei, care ne subliniază că o farmacie independentă, în care cel mai probabil lucrează două generații de farmaciști sau care are farmaciști angajați de la înființare, nu va renunța la anumite medicamente pentru că sunt neprofitabile, ci în pofida acestui aspect, le va comanda și elibera în continuare pentru pacienții care au nevoie, nu va renunța la a prepara rețetele magistrale, chiar dacă activitatea de receptură nu mai este foarte profitabilă și consumă timp prețios.
Credința ei este că într-o farmacie independentă, farmaciștii vor acționa conform propriei conștiințe și pregătiri, pentru binele pacientului, nu obligați de la spate de un target, pentru că într-o farmacie independentă, patronul este farmacist și are aceleași principii și aceeași pregătire ca și colegii farmaciști angajați.
„Am crescut în spiritul moderației, nu mi-am dorit să acumulez mai multe farmacii, mi-am dorit ca în farmaciile în care lucrez să pot să îmi cunosc pacienții, pentru a-i ajuta atunci când au nevoie, să pot fi prezentă, pentru colegii mei, pentru a fi alături de ei la bine și la greu” ne spune farmacist Matescu.
Farmacistul independent – garantul unor servicii de calitate
În grupul farmaciilor Ethica, cu toții împărtășim credința Ioanei, aceea că farmacistul independent a fost, este și va rămâne întotdeauna garantul unor servicii de asistență farmaceutică de cel mai înalt nivel. El are numeroase atu-uri, dar Ioana încearcă să sintetizeze cel mai valoros, acela pe care-l conferă „independența” ca și concept fundamental. Un farmacist independent va acționa întotdeauna conform pregătirii și conștiinței sale, urmând fără abatere toate regulile acestei nobile și dificile profesii.
Dimpotrivă, în cazul farmacistului lipsit de independență, multe din rolurile sale sunt grav amenințate, iar decizii importante sunt la cheremul unor neprofesioniști care nu cunosc, sau ignoră pur și simplu, aspectele etice în favoarea celor comerciale. Pus în fața unor asemenea situații, farmacistul fie va refuza să le aducă la îndeplinire, plecând de bună voie sau fiind concediat, fie se va supune „ordinelor impuse abuziv”, ceea ce este cu mult mai grav.
Pacienții devin fideli când au încredere
Unul dintre motivele pentru care farmacia Panaceea este atât de longevivă este modul prin care își atrage pacienții: prin relația de încredere pe care se străduie să o construiască zi de zi. Alături de farmaciști valoroși, profesioniști, care aduc plus-valoare prin sfaturile acordate, farmacia a reușit să creeze sentimentul unui loc unde oricine poate să intre cu încredere. Încredere că va fi întâmpinat cu un zâmbet, încredere că va putea pune orice întrebare legată de boală, de medicament, sau regimul de viață, încredere că va fi ascultat cu răbdare, că farmacistul se va strădui să rezolve problemele apărute, explicând și argumentând fiecare alegere.
„În lumea care vine, a depersonalizării, lume în care din ce în ce mai multe servicii sunt prestate de roboți sau sunt rezolvate de la distanță, cred că e nevoie de prezența farmacistului, pentru a construi această relație de încredere și cred că, atunci când e vorba de sănătate, oamenii au nevoie de discuția directă cu un profesionist, cum e farmacistul.” subliniază farmacist șef Ioana Matescu.
Faptul că activitatea din farmacie are pe lângă toate celelalte atribute și o conotație comercială face ca de multe ori pacienții să uite că, împreună cu vânzarea unui medicament, farmacistul livrează sfaturi, concepe scheme de tratament, verifică și eventual corectează doze, prevede interacțiuni medicamentoase, evaluează riscuri, oferă sfaturi legate de regimul alimentar, puericultură, vaccinare și lista ar putea continua.
Este important ca pacienții să fie atenți la aceste lucruri și să le aprecieze, având în vedere ca în România aceste servicii nu sunt plătite, să aprecieze prin aceasta valoarea unui farmacist și a farmaciei ca instituție sanitară, și nu ca una comercială.
Ioana Matescu ne spune cum vede relația pacient – farmacist independent: „Mi-aș dori ca farmacistul să nu fie văzut ca un comerciant, ci ca specialistul consacrat în domeniul medicamentului, dedicat prin excelență nevoilor pacientului.
Mi-aș dori ca pacienții să înțeleagă că rolul farmaciei în anul 2021 nu este acela de a oferi prețul cel mai mic sau oferta comercială cea mai bună, ci acela de a oferi tratamentul cel mai bun, cu riscurile cele mai reduse, care nu are neapărat legătură cu costul acestuia, iar farmaciștii competenți, cu bune abilități de comunicare, să-i poată consilia în toate aspectele legate de fiecare detaliu al bolii sau tratamentului urmat.
Într-o lume inundată de informații, mai mult sau mai puțin exacte și verificate, vreau să cred că farmacistul va fi profesionistul către care se vor întoarce pacienții, pentru informații corecte legate de medicament.”
30 de ani de farmacie indpendentă
În final, am rugat-o pe Ioana să facă o analiză a ceea ce înseamnă 30 de ani de activitate în cadrul unei farmacii independente și vă redăm cuvintele ei, cu toată candoarea și savoarea lor.
„30 de ani in istoria Panaceea înseamnă:
30 de ani din viața mea în care am fost mândră că fac parte dintr-o familie de farmaciști.
Câteva sute de kilograme de medicamente transportate de tata, cu mașina mică, de la poarta fabricilor de medicamente până la farmacie, când încă nu existau depozite de medicamente.
Multe gânduri și îngrijorări legate de viitorul farmaciei și al profesiei, în perioada grea de tranziție post-comunistă, în care ai mei au învățat, de la zero, să fie antreprenori.
Sute de cursuri de pregătire profesională, pentru a fi la zi cu evoluția științei și pentru a putea răspunde nevoilor din ce în ce mai complexe, ale pacienților și ale sistemului.
20 de farmaciști și asistenți în familia Panaceea, un număr mic, pentru cei 30 de ani, pentru că majoritatea au rămas cu noi pentru toată perioada lor activă, considerând farmacia ca pe o a doua casă.”
Mult succes în continuare, farmacia Panaceea! Sperăm ca aceste concepții despre viață și profesie să nu se schimbe niciodată și să reprezentați în continuare, cu același profesionalism, principiile grupului farmaciilor independente Ethica.