Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

De la -100 kg de medicamente, la o farmacie căutată de toţi pacienţii dornici de sfaturi bune şi de servicii ireproşabile. Continuăm în acest număr seria prezentării farmaciilor independente din cadrul grupului „Ethica”. 

Botoşani, „oraşul domniţelor”, respiră şi astăzi aerul târgului de frunte de altădată. Aici, în oraşul în care s-au împletit ctitoriile de biserici, schimburile comerciale şi unde s-au născut genii ale culturii române ca Mihai Emi­nescu, Nicolae Iorga, George Enescu sau Ştefan Luchian; în acest aer cosmopolit şi încărcat de puterea creatoare a lucrurilor făcute destoinic, s-a născut o farmacie iubită şi apreciată de toţi pacienţii: farmacia Rodica.

La început, farmacia nu a purtat acest nume. Se numea simplu, Farmacie şi era inclusă în firma Meprofarm, o firmă creată de farmacist Rodica Cozma, a cărui acronim venea de la MEdicamente și PROduse FARMaceutice.

Farmacia s-a născut în anul 1993, în zorii tulburi ai democraţiei române, în momentul în care Dornafarm, centrul zonal de farmacii pe Moldova, a decis privatizarea farmaciilor pe care le deținea. Farmacistul şef de astăzi, Raluca Dana Cozma ne spune despre începuturile farmaciei: „A fost organizată o licitație la care au putut participa farmaciștii care se încadrau în anumite criterii. Înscrierea s-a făcut pe baza vechimii în profesie, studiilor și specializărilor farmacistului. În funcție de importanţa farmaciei s-a putut licita (doar farmaciștii) pentru a obține una din locațiile existente în Botoșani. Mama mea era foarte tânără atunci dar, fiind farmacist, a putut să liciteze pentru ultima farmacie din lista.”

Odată cu deschiderea acestei farmacii, copilul Raluca, a păşit într-un univers magic care avea să îi influenţeze destinul ani mai târziu. “Cel mai mult mă fascina receptura și le urmăream pe ea și colegele ei cum preparau tot felul de ”poțiuni” miraculoase.”  Îşi aminteşte şi faptul că, în acele vremuri, „întrucât depozitele erau puține (la început doar unul, Dornafarm) și nu livrau medicamentele (ca acum), mergeam cu părinții mei pentru a aduce marfă de la depozitul din Suceava sau de la Antibiotice Iași.”

Încă de atunci mama a citit în ochii ei pasiunea pentru farmacie şi i-a spus că ar fi bine să se orienteze către acest domeniu. Era, de altfel, şi marea ei dorinţă, însă actualul farmacist şef recunoaşte că „probabil din răzvrătirea vârstei, la înscrierea pentru admitere la liceu am mers cu tata și am ales profilul „limbi străine”.  Mama sa nu s-a lăsat însă şi a determinat-o să se apuce în clasa a 11 de pregătire la chimie şi biologie. Ca prin minune, „toate formulele care mi se păreau la început niște semne chirilice, fără înțeles, au început să capete formă și culoare.” Urmează firesc, admiterea şi reuşita la Facultatea de Farmacie din Iași.

Lucrurile însă aveau să se schimbe brusc odată cu boala cumplită a Rodicăi Cozma. Înainte însă de a părăsi această lume, ea îi transferă fiicei ei acţiunile farmaciei şi astfel, o tânără studentă în anul 4 de facultate devine „proprietară” de farmacie.

De la minus, la plus

Raluca povesteşte cum începuturile ei în această profesie au fost marcate de momente grele din care a învăţat însă mult. „Am auzit de multe ori expresia „am început această afacere de la 0”. Ei bine, eu am început de la minus 100. Minus 100 kg de medicamente expirate am scos din stoc la primul inventar la care am participat pentru a prelua farmacia, în octombrie 2007, după absolvire.”

A urmat imediat criza economică din 2008 când a resimţit din plin şocul, mai ales din cauza faptului că nu ştia mai deloc cum se gestionează o afacere. Nu făcea faţă cheltuielilor, a fost pusă în situaţia de a concedia un angajat, a lucrat sute de ore gratis, totul pentru a menţine pe linia de plutire farmacia. Norocul însă i-a surâs: „Din fericire nu a fost nevoie să renunț la angajați pentru că prin impunerea unor măsuri de criză și economie, am putut ține farmacia pe linia de plutire și ne-am revenit. Greutățile prin care am trecut nu m-au descurajat, ci m-au făcut să îmi doresc să învăț mai mult și să devin mai bună, mai bun farmacist, mai bun antreprenor. Astfel am ajuns astăzi, în 2020, la un colectiv format din 8 persoane – 2 farmaciști, 5 asistenți și 1 îngrijitor de farmacie, faţă de cei 2 angajaţi pe care îi aveam în 2007”.

În anii de început, cei mai grei, tot mama sa i-a dat încredere să continue: „După ce am început să lucrez, veneau pacienți în farmacie, care îmi spuneau cât de mult îi ajutaseră sfaturile mamei mele și cât de calm și pe înțelesul lor le explică ea posologia și tot ce ținea de tratamentul lor. Atunci am hotărât ca farmacia să îi poarte numele și astfel s-a născut „Farmacia Rodica””.

Colectivul unit şi profesionist de la “Farmacia Rodica” din Botoşani

O farmacie „de suflet”

Raluca, farmacistul şef de astăzi, nu se teme să spună că farmacia Rodica este o „farmacie de suflet”.  Farmacie de carti­er, este cunoscută în întreaga zonă şi se bucură de clienţi fideli care se reîntorc mereu aici nu numai pentru că li se cunoaşte cu exactitate tratamentul, ci şi pentru că, de multe ori, li se cunosc po­ve­ştile de viaţă. La farmacia Rodica pacienţii au o relaţie aproape personală cu farmaciştii şi asistenţii de farmacie „Unii ne aduc cozonaci și prăjituri făcute de ei la sărbători și nu numai, iar asta face parte din mulțumirea noastră sufletească.”

Iar „buhul” farmaciei s-a dus departe şi astfel i-au devenit pacienţi fideli şi persoane din alte cartiere sau chiar localităţi limitrofe.

„Principiul după care funcționăm este, în principal, să îi ajutăm pe toți cu ce ne stă nouă în putere – comenzi de medicamente deficitare, consiliere de specialitate, și abia apoi obținerea de profit, pentru că, până la urmă, farmacia este și societate comercială.”

La baza succesului farmaciei Rodica este crezul farmacistului şef care este convinsă că „un farmacist poate atrage pacienți în primul rând prin cunoștințele sale. Cred că un pacient corect consiliat va reveni în farmacie.”

„De asemenea, contează foarte mult modul în care te adresezi pacientului. Trebuie să ai un discurs coerent, bazat pe informații corecte și de actualitate. Din acest motiv, colectivul farmaciei participă încontinuu la cursuri de specialitate, specializări etc. Este foarte importantă și atitudinea, iar câteodată, un zâmbet poate face cât o mie de cuvinte.”

Farmaciştii de la „Rodica” urmează cu sfinţenie citatul din Jurământul lui Hipocrate „Voi fi răbdător și înțelegător cu cel care, datorită bolii, nu-mi acordă res­pectul cuvenit.”

O farmacie puternică şi…independentă!

O bucură că reuşeşte astfel să îşi păstreze independenţa pentru că „am simțit tot timpul că am o datorie față de mama mea, de a continua frumos și cu demnitate ceea ea a început. Ea era o persoană care empatiza foarte mult cu pacientul și al cărei principal interes profesional era pacientul și bunăstarea acestuia. Farmacia Rodica este o farmacie independentă care respectă independența farmacistului și pune pe primul loc pacientul.”

Şi aici continuă enumerând câteva aspecte ale independenţei farmacistului:  „Principalul atu al farmacistului independent este chiar independența în sine. Este foarte important să știi că te poți exprima liber și poți recomanda produse în care ai încredere chiar tu. De asemenea, cred că este foarte important să te informezi tot timpul. Medicina evoluează foarte repede în ultima perioada și trebuie să fii tot timpul la curent cu ce este nou.”

„Apoi, așa cum le sfătuiesc și pe colegele mele, consilierea completă oferită pacientului, fără a fi presat de alte interese, este foarte importantă. De multe ori s-a întâmplat că pacientul pe care îl consiliam să exclame: „dar acest lucru nu mi s-a mai spus” sau „nu știam că trebuie să administrez medicamentul dimineața, nu mi s-a spus”.

Ajunge apoi la un alt punct pe care îl vede ca unul forte în ceea ce priveşte farma­ciile independente: receptura. Iar definiţia pe care o dă recepturii este unică: „Acel spațiu magic în care farmacistul poate prepara tratamente individualizate pentru nevoile fiecărui pacient, locul în care, bazându-te pe cunoștințele de tehnică farmaceutică și chimie poți face prepara­tul care să vindece sau să amelioreze sim­p­tome pe care alte preparate industriale nu au reușit să le amelioreze – așa percep eu receptura.”


„Mulți nu știu că profesia de farmacist s-a desprins din cea de medic. Medicul a rămas specialist în diagnostic și tratamente pentru specializarea sa, iar farmacistul este specialistul în medicamente, cu tot ce înseamnă aceasta.”

Farmacist – Specialist

Fără tăgadă, Raluca spune: „Farmacistul este un specialist în domeniul sănătății, la fel ca și medicii.”

„Mulți nu știu că profesia de farmacist s-a desprins din cea de medic. Medicul a rămas specialist în diagnostic și tratamente pentru specializarea sa iar farmacistul este specia­listul în medicamente, cu tot ce înseamnă aceasta.”

Şi vrea să le reamintească pacienţilor sau să le spună celor care nu ştiau că „în cadrul Facultății de Farmacie, programa analitică cuprinde 4 ani (8 semestre) de chimie,  2 ani de  biologie și farmacognozie (utilizarea în scop terapeutic a plantelor), 1 an de farmacologie (substanțe medicamentoase, efectul acestora, reacții secundare, reacții adverse, interacțiuni, contraindicații), 2 ani de tehnică farmaceutică unde învățăm cum să preparam medicamente și chiar și un an de anatomie, fiziopatologie și patologie clinică. Farmacistul are la bază o facultate grea de 5 ani.”

De aceea „Farmacistul ar trebui perceput de către pacienți ca un specialist în sănă­tate, în mintea căruia stau înmagazinate mii de informații despre medicamente. În momentul în care pacientul are o neclaritate cu privire la tratament sau despre un medicament, farmacistul știe exact din ce raft al minții sale să extragă informația care l-ar putea ajuta. Farmacistul este specialistul în sănătate la care pacienții pot avea cel mai ușor acces, fără programare în prealabil.”       

Succesul se bazează pe oameni

La sfârşit, dar nicidecum în cele din urmă, Raluca spune că succesul farmaciei se datorează în mare parte colegilor săi: „Colec­tivul este foarte important pentru mine întrucât sunt conștientă că fără ajutor și fără un colectiv unit farmacia nu ar mai fi așa cum este acum.”

A ştiut cum să aleagă şi să păstreze un colectiv valoros şi acest lucru se vede în fiecare acţiune şi interacţiune cu pacienţii de la „Farmacia Rodica”

Aceasta a fost povestea Farmaciei Rodica, din Botoşani, un exemplu de profesio­na­lism şi bună administrare a afacerilor. Când ajungeţi în Botoşani, nu uitaţi să treceţi pe la Farmacia Rodica, pe strada Sucevei 5.

Veţi găsi fără îndoială oameni calzi şi sfaturi profesioniste de sănătate!

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.