Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

Toți am resimțit o schimbare interioară, dar și în relațiile cu ceilalți în urma izolării sociale forțate de pandemie. Dar oare cât de tare ne-a afectat și care sunt metodele prin care putem gestiona starea pe care o resimțim acum, oboseala și frustrarea?

Pandemia încă nu s-a sfârșit, iar finalul este greu de anticipat în timp. Apariția vaccinurilor ne-a dat spe­ranța că ne vom întoarce cât mai curând la viața așa cum o știam până acum: întâlniri cu prietenii, seri de teatru sau de film, mese în familie.

Dar, până atunci, mai avem încă poate luni de zile de distanțare socială, izolare sau școală online. Unii dintre noi petrecem mult mai mult timp împreună cu cei din familie. Alții, care trăiesc singuri, experimentează o stare de izolare aproape totală. În ambele situații s-a constatat o creștere a tensiunilor și anxietății, a stărilor conflictuale și a senzației de neputință, de pierdere a busolei și a reperelor cunoscute.

Lunile întregi de izolare și-au spus cuvântul, iar tensiunile s-au acumulat vizibil la toată lumea. Pentru a reuși să trecem cu bine peste perioadele de izolare sau de minimă interacțiune socială, trebuie să luăm câteva măsuri.

Există nervi!

La fel ca și în piesa de teatru a lui Marin Sorescu ”Există nervi!”, spațiul nostru intim a fost invadat și acaparat în ultimele luni de un personaj ciudat. Nu de un profesor, ca în cazul piesei de teatru, ci de o maladie care s-a insinuat, în cele mai multe cazuri, doar la nivel psihologic în casa noastră. Știrile, restricțiile de mișcare, toate ne-au transformat modul în care ne-am desfășurat viața de acasă.

”Nervii” nu au întârziat să își facă apariția, mai ales în casele cu mai mulți membri și stările conflictuale au fost și sunt la ordinea zilei. Ca să reușim să le stăpânim trebuie să fim conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, să ne înțelegem emoțiile și să acționăm în bene­ficiul nostru și al celor dragi:

Dacă simțiți că sunteți în mijlocul ”furtunii”, nu lăsați emoțiile să vă întunece judecata. Întrebați-vă ce a declanșat aceste sentimente, dacă cineva a spus ceva sau dacă gândurile dumneavoastră au făcut asta. De foarte multe ori, atunci când ne concentrăm pe cauză, nu pe motivațiile asociate, putem ieși mai repede din starea de furie și vedem lucrurile mai clar.

Analizați-vă senzațiile fizice și vedeți ce efect au furia și anxietatea asupra dumneavoastră. De multe ori schimbarea fizică (calmarea respirației, încercarea de a zâmbi) duce la calmarea ”furtunii” interioare.
Nu uitați să fiți empatici. Și ceilalți trăiesc în aceleași condiții ca și dumneavoastră și se manifestă conform personalității lor. Veți întâlni expresii de furie și neputință exprimate în fel și chip. Încercați să fiți calmi și să dialogați.

Trăiți în prezent

Oricât de evident ar fi acest sfat, trebuie să știți că majoritatea dintre noi trăim și de raportăm la trecut sau la viitor. Este și unul dintre motivele care duc la creșterea alarmantă a anxietății. Acel ”Aoleu! Va fi din ce în ce mai rău” pe care îl previzionăm impactează direct modul în care ne simțim acum.

Dacă reușim să privim în momentul pe care îl trăim, senzațiile noastre se vor schimba aproape imediat. Vederea norilor și a copacilor înmuguriți, mângâierea unui animal de companie sau simplul fapt de a conștientiza că suntem în casa noastră, la căldură și înconjurați de lucrurile dragi, ne poate face să scăpăm de încărcătura emoțională negativă. Concentrați-vă obiectiv pe sunetele, senzațiile fizice sau priveliștile din locul în care vă aflați.

Încercați, de asemenea, să mergeți într-un loc liniștit din mintea dumneavoastră. Amintiți-vă de mare, de valuri sau de o pădure liniștită în care vă plimbați. Fiecare are locuri și momente fericite, de ce să nu ne aducem aminte de ele și să încercăm să le retrăim?

Un alt ajutor esențial pentru calmare este respirația profundă. Ne poate ajuta ca numai în câteva zeci de secunde să ne recăpătăm calmul. Iată cum puteți proceda:

  • Respirația este extrem de importantă în reglarea stărilor de tensiune mentală. Încercați să vă așezați într-o poziție confortabilă, să vă relaxați mușchii și respirați lent pe nas timp de 2-4 secunde. Respirați profund, astfel încât să inspirați adânc aerul prin nări în plămâni, făcând stomacul să se extindă.
  • Când plămânii sunt complet plini, expirați ușor pe gură, încercând să expirați timp de 4-6 secunde. Simțiți stomacul mișcându-se spre interior, în timp ce partea superioară a pieptului rămâne relativ nemișcată.
  • Repetați acest lucru timp de 30 de secunde până la câteva minute pentru cele mai bune rezultate.

Răsplătiți-vă!

Pandemia ne-a făcut să ne simțim prinși într-o plasă de gânduri negre din care simțim că nu mai putem ieși. Mintea noastră nu se mai oprește nici măcar noaptea și continuă să fabrice scenarii negative. Scenarii care, la rândul lor, contribuie la exacerbarea stărilor de anxietate. Nu este simplu de ieșit din acest cerc vicios și, de aceea, trebuie să apelăm la activități plăcute prin care să ne recompensăm cu momente frumoase și să plăcute! Gândiți-vă la ce vă face plăcere și încercați ca, în fiecare zi, să aveți o activitate care să vă captiveze și să vă facă plăcere. Veți constata că veți dormi mai bine și veți avea o stare de spirit mai bună.

Idei de activități

  • Faceți un proiect pentru casă.
  • Vorbiți cu un prieten la telefon
  • Faceți o baie caldă, cu spumă și acordați-vă mai mult timp de leneveală
  • Jucați jocuri video (cu ocazia asta, reușiți să puneți și copiilor o pauză!)
  • Jucați-vă cu animalele de companie
  • Gătiți o rețetă nouă
  • Ascultați un podcast sau o audiobook
  • Faceți yoga (sunt o mulțime de cursuri online și puteți începe unul pentru a vedea dacă vă place)
  • Intrați în chat video cu rudele (se vor bucura, la fel ca și dvs și cu siguranță veți mai zâmbi)
  • Jucați un joc de societate cu cei din familie
  • Vizionați un film
  • Citiți o carte

Mișcați-vă!

Dacă ar fi să sintetizăm câteva lucruri pe care oamenii le-au raportat în pandemie, printre primele trei s-ar număra faptul că s-au îngrășat. Și cum este adevărat că mintea și corpul noastru se sincronizează, nu este de mirare că aceste kilograme în plus au dus la un plus de anxietate și stres. Din fericire, în momentul în care reușim să avem o formă fizică care ne mulțumește, cu siguranță și noi vom fi mai calmi, mai încrezători, mai liniștiți.

De aceea, este important să ieșim la plimbare sau chiar la alergare. Iar dacă vremea este nefavorabilă, putem oricând face mișcare acasă, urmărind video-uri pe YouTube cu exerciții care ni se potrivesc.

Dacă nu vă place în mod deosebit mișcarea, încercați să faceți cel puțin câteva exerciții de streching și de încălzire în fiecare zi (extensii ale membrelor, rotații, genuflexiuni, sărituri ușoare) și să vă supravegheați puțin dieta.

Unul dintre cele mai mari pericole ale statului în casă este neconcordanța dintre cantitatea de mâncare și nivelul de mișcare sau, mai rău, găsirea unui confort emoțional în mâncare.

Suntem animale sociale. Să ne purtăm frumos!

În cele din urmă însă, nu totul se reduce la ce facem noi pentru noi ci și la ce facem noi pentru alții și alții pentru noi. Pentru că, nu este așa, suntem construiți să inte­racționăm social și să ne armonizăm sta­rea de spirit în funcție de acțiunile celor din jurul nostru.

În cazul în care suntem nevoiți să petrecem mult timp în casă cu membrii familiei, este mult mai probabil ca scânteile să sară cu ușurință și conflictele să apară din te miri ce. De aceea, încercați să vă păstrați sau să vă regăsiți calmul prin câteva strategii simple:

Încercați să rezolvați problemele într-un moment în care toată lumea este calmă. Este calea cea mai simplă pentru ca rezultatul discuției să fie unul pozitiv. Chiar dacă momentul nu va fi ușor de găsit, mai bine așteptați. Așteptarea va da cu siguranță roade.

Vorbiți despre fapte obiective, nu des­pre interpretările altor persoane sau des­pre ce ar fi făcut alte persoane. Exprimați-vă cu sinceritate sentimentele (vă simțiți rănit sau supărat) dar nu insultați sau acuzați pe altcineva. Odată ce lucrurile sunt exprimate obiectiv, este mult mai probabil ca rezolvarea să apară în scurt timp.

Chiar dacă emoțiile negative pot fi intense, aduceți-vă aminte că persoanele din familie sunt cele mai apropiate și cele pe care le doriți în viața dumneavoastră. Nu stricați relațiile de familie printr-o ceartă de moment. Dacă simțiți că sunteți furioși, încercați să vă calmați și abia apoi să încercați să rezolvați problema.

Dacă presiunea e prea mare

Urmând sfaturile de mai sus, foarte multe persoane reușesc să aducă din nou un echilibru în viața lor în aceste momente. Dar există persoane care au probleme din ce în ce mai mari de a găsi aceea urmă de lumină care să le redea pofta de viață. În aceste condiții, este indicat să apelați la sfaturile unui specialist, ale unui psiholog, care va evalua corect situația dumneavoastră și vă va ghida pașii către regăsirea unei stări de echilibru interior.

Trebuie să știți că unele servicii psihologice sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în condițiile prevăzute de HG nr. 400/2014, HG nr. 205/2015. Puteți merge la medicul de familie, care vă va da o trimitere pentru un consult de specialitate către un medic psiholog sau psihiatru.

Începând cu anul 2014, sistemul de asigurări de sănătate de stat decontează mai multe servicii psihologice, printre care: psihodiagnostic, consiliere psihologică, psihoterapie, psihoterapie de grup, etc.

Sperând că sfaturile noastre vă vor ajuta să treceți mai ușor peste nesiguranța și anxietatea provocată de izolarea socială, vă dorim sănătate, liniște și multe zâmbete!

 

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.