La fel ca în cazul tuturor medicamentelor, fiecare vaccin trebuie să treacă prin teste ample și riguroase pentru a se asigura că este sigur înainte de a putea fi introdus în programul de vaccinare al unei țări.
Fiecare vaccin aflat în curs de dezvoltare este supus mai întâi verificărilor și evaluărilor pentru a determina modul corect prin care poate invoca un răspuns imun. Această fază preclinică se face fără teste pe oameni. Un vaccin experimental este testat mai întâi la animale pentru a evalua siguranța și potențialul său de prevenire a bolilor.
Dacă vaccinul declanșează un răspuns imun, acesta este apoi testat în studii clinice la om în trei faze.
Faza 1
Vaccinul este administrat unui număr mic de voluntari pentru a evalua siguranța acestuia, pentru a confirma că generează un răspuns imun și pentru a determina doza corectă. Voluntarii sunt, în general, adulți tineri și sănătoși.
Faza 2
Vaccinul este apoi inoculat mai multor sute de voluntari pentru a evalua în continuare siguranța și capacitatea acestuia de a genera un răspuns imun. Participanții la această fază au aceleași caracteristici (cum ar fi vârsta, sexul) ca persoanele cărora le este destinat vaccinul. Se folosește de obicei și un grup care nu primește vaccinul pentru a determina dacă modificările din grupul vaccinat sunt datorate vaccinului sau întâmplării.
Faza 3
Vaccinul este administrat apoi la mii de voluntari pentru a determina dacă vaccinul este eficient împotriva bolii pe care este conceput să o protejeze și îi este studiată siguranța într-un grup mult mai mare de oameni. De cele mai multe ori, studiile din faza a treia sunt efectuate în mai multe țări și mai multe situri dintr-o țară pentru a se asigura că rezultatele vaccinului se aplică multor populații diferite.
În timpul studiilor din faza a doua și a treia, voluntarii și oamenii de știință care efectuează studiul nu știu care voluntari au primit vaccinul testat sau care sunt din grupul de comparație. Acest lucru se numește „dublu - orb” și este necesar pentru a se asigura că nici voluntarii, nici oamenii de știință nu sunt influențați în evaluarea siguranței sau eficienței lor.
Când sunt disponibile rezultatele tuturor acestor studii clinice, este necesară o serie de pași, inclusiv revizuiri ale eficacității și siguranței pentru aprobări de reglementare și politici de sănătate publică.
Ștacheta pentru siguranța și eficacitatea vaccinului este extrem de ridicată, pentru că ia în calcul faptul că vaccinurile sunt administrate persoanelor care sunt altfel sănătoase și în mod specific, fără boală.
O monitorizare suplimentară are loc în mod continuu după introducerea vaccinului. Există sisteme de monitorizare a siguranței și eficienței tuturor vaccinurilor.
Odată ce un vaccin este utilizat, acesta trebuie monitorizat continuu pentru a ne asigura că acesta continuă să fie sigur.
De ce să faceți vaccinul COVID-19?
Vaccinarea COVID-19 este o modalitate sigură de a ajuta la o protecție eficientă
COVID-19 poate avea complicații grave, care pun viața în pericol și nu există nicio modalitate de a ști cum vă va afecta COVID-19. În plus, dacă vă îmbolnăviți, puteți răspândi boala la prieteni, familie și alte persoane din jurul dumneavoastră.
Vaccinurile COVID-19 se supun acelorași reguli de autorizare ca și în cazul altor vaccinuri. Testele clinice trebuie să arate mai întâi că sunt sigure și eficiente înainte să poată fi autorizate sau aprobate pentru utilizare.
Infectarea cu COVID-19 poate oferi o protecție naturală. Dovezile actuale sugerează că reinfectarea cu virusul care cauzează COVID-19 este mai puțin probabilă în cele 90 de zile de la infecția inițială. Cu toate acestea, imunizarea prin boală este riscantă, pur și simplu având un risc ridicat de boli grave și deces din cauza COVID-19. De aceea, vaccinarea COVID-19 vă va ajuta să vă protejați prin crearea unui răspuns imun fără a fi nevoiți să treceți prin boală.
Sursa: WHO