Sfaturi

Cele mai noi sfaturi Ethica

Conform unui ordin de ministru recent aprobat, a fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse fetele cu vârsta între 14 – 18 ani. Până acum, vaccinarea se rea­liza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani.

„România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență şi mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Extinderea grupei de vârstă a fost efectuată în urma recomandărilor comisiilor de Epidemiologie şi de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum şi ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Vaccinarea anti-HPV este gratuită și se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcției de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Vaccinarea HPV nu este deocamdată disponibilă pentru băieți, deși, în Europa, este aprobată în mai multe țări.

Împarte Unele Idei

Ai un sfat sau o idee pentru un articol? Spune-ne mai multe ..
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.