Știați că aproximativ trei din patru persoane care suferă de migrene sunt femei? Migrena este un tip de cefalee invalidantă pentru care pacienții apelează deseori la ajutorul medicului.
Migrena nu este un moft, iar reacțiile de tip „iar se plânge că o doare capul” sunt nejustificate și bazate pe credințe total greșite. Durerile de cap migrenoase sunt cât se poate de reale și, deseori, severe. În cazul migrenelor, pacientul resimte durere în tâmple sau în spatele unui ochi sau a urechii, sau orice parte a capului. Pe lângă durere, migrena provoacă deseori greață și vărsături și sensibilitate la lumină și sunet. Unele persoane pot vedea pete sau lumini intermitente sau au probleme de vedere.
Se instalează de obicei dimineața și poate dura ore sau zile și, deși nu reprezintă o amenițare la adresa sănătății, poate fi invalidantă pentru traiul de zi cu zi și nu ne lasă să ne desfășurăm activitatea.
Care sunt cauzele migrenei
Misterioasă dintotdeauna, migrena nu și-a dezvăluit cauzele pe de-a întregul nici astăzi. Știm însă câteva lucruri care, puse cap la cap, ne pot determina să depistăm o migrenă. În primul rând s-a observat că migrena afectează mai mult femeile între 15 și 55 de ani și pe cei care au antecedente familiale.
Cercetătorii sunt de părere că migrena este cauzată de modificările anormale ale nivelurilor de substanțe care sunt produse în mod natural în creier. Când nivelurile acestor substanțe cresc, ele pot provoca inflamații. Această inflamație determină apoi umflarea vaselor de sânge din creier și apăsarea nervilor din apropiere, provocând durere.
O altă cauză pot fi genele. Persoanele care suferă de migrene pot avea gene anormale care controlează funcțiile anumitor celule ale creierului.
O altă caracteristică a migrenelor este că sunt declanșate de anumiți factori, numiți factori declanșatori. Aceștia sunt diferiți de la o persoană la alta și, de obicei, declanșarea migrenei se produce la o combinație de factori.
Printre acești factori se numără: lipsa de somn (sau prea mult somn), alimentație dezorganizată, lumini puternice, stres, modificări hormonale, schimbări de vreme, alcool, cofeină, nitrații, tiramina și monoglutamatul de sodiu din alimente, etc.
Tipuri de migrene
Există mai multe tipuri de migrene dar diferențierea principală se face între migrenele fără aură și migrenele cu aură.
În cazul migrenelor cu aură o persoană poate avea aceste simptome senzoriale (așa-numita „aura”) cu 10 până la 30 de minute înainte de un atac. Această „aură” poate fi caracterizată de flash-uri sau puncte moarte în câmpul vizual, amorțeală sau furnicături la nivelul feței sau mâinilor, tulburări de gust sau atingere, senzații de neclaritate mentală.
În cazul migrenei fără aură, o persoană nu are o aură, ci toate celelalte trăsături ale unui atac.
Cefaleea de tip tensional este des întâlnită și deseori confundată cu migrena. Vedeți din tabelul alăturat care sunt elementele care vă pot ajuta să faceți diferența. Amândouă pot fi declanșate de alimente, modificări hormonale și chiar de vreme.
Când ne adresăm medicului?
Uneori, durerea de cap poate semnala o problemă mai gravă. Este indicat să mergeți la medic dacă
- Durerile sunt recurente, de câteva ori pe lună și durează ore sau zile
- Durerea vă perturbă viața
- Aveți greață, vărsături, vedere sau alte probleme senzoriale
- Durere în jurul ochiului sau urechii
- Durere severă de cap cu gât înțepenit
- Confuzie sau pierderea vigilenței
- Durere după lovitură la cap
Specific femeilor
Aproximativ trei din patru persoane care au migrene sunt femei. Migrenele sunt cele mai frecvente la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani.
Mai mult de jumătate dintre migrenele la femei apar chiar înainte, în timpul sau după menstruație. Aceasta este adesea numită „migrenă menstruală”. Dar, majoritatea au migrene și în alte perioade ale lunii.
Modul în care ciclul menstrual și migrena sunt legate este încă neclar. Se știe că înainte de începerea ciclului, nivelurile hormonilor feminini, estrogen și progesteron, scad brusc. Această scădere a hormonilor poate declanșa o migrenă, deoarece estrogenul controlează substanțele chimice din creier care afectează senzația de durere a femeii.
Dacă migrenele sunt strâns legate de ciclul menstrual, menopauza le poate face mai puțin severe. Aproximativ două treimi dintre femeile cu migrene raportează că simptomele lor se ameliorează odată cu menopauza.
La unele femei, pilulele contraceptive ameliorează migrena. Pastilele pot ajuta la reducerea numărului de atacuri și la scăderea severității lor. La alte femei, pastilele pot agrava migrenele sau nu au niciun efect asupra acestora.
Un factor recunoscut în declanșarea migrenelor este stresul. Jonglarea cu multe roluri, cum ar fi a fi mamă și soție, a avea o carieră și presiunile financiare, este un stres zilnic pentru femei.
Pentru a preveni sau reduce stresul se recomandă:
- Consumul de alimente sănătoase
- Cel puțin 30 de minute de exerciții fizice în majoritatea zilelor săptămânii
- Exerciții de relaxare
- Somn suficient
Tratamentul migrenelor
Migrena nu are leac. Dar migrenele pot fi gestionate cu ajutorul medicului care va găsi, împreună cu dumneavoastră, modalități de a trata simptomele și modalități de a le face mai puțin frecvente și severe.
Medicamente
Există două modalități de abordare a tratamentului migrenelor cu medicamente: oprirea unei migrene în curs (numit tratament „avortiv” sau „acut”) și prevenire. Multe persoane cu migrenă folosesc ambele forme de tratament.
Tratament acut
Medicamentele eliberate fără prescripție medicală pentru ameliorarea durerii, cum ar fi aspirina, acetaminofenul sau AINS (medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene), precum ibuprofenul, ameliorează durerea ușoară de migrenă pentru unii oameni. Dacă aceste medicamente nu funcționează medicul vă poate prescrie un medicament pe bază de rețetă.
Cele mai multe medicamente acute pentru migrenă funcționează cel mai bine atunci când sunt luate imediat, când simptomele încep pentru prima dată. Purtați întotdeauna medicamentul pentru migrenă cu dvs. în caz de atac. Pentru persoanele cu dureri extreme de migrenă, ar putea fi prescris și un medicament puternic. Deoarece nu toată lumea răspunde la fel la medicamentele pentru migrenă, va trebui să conlucrați cu medicul dumneavoastră.
Nu lăsați durerea să vă schimbe viața, există soluții pentru managementul eficient al durerii. Apelați cu încredere la farmacistul sau medicul dumneavoastră.