A început școala și copiii merg fizic la școală după o perioadă lungă în care calculatorul a fost singura cale de interacțiune cu profesorii și ceilalți elevi. Pentru a evita o creștere bruscă a cazurilor de coronavirus cauzate de începerea școlii, elevii și profesorii trebuie să învețe să aplice cu strictețe regulile de igienă și protecție.
Din păcate, din ce în ce mai mulți copii sunt spitalizați cu COVID-19, iar noua variantă Delta, mult mai contagioasă, ridică motive de îngrijorare pentru părinți.
Deși, în general, copiii au simptome COVID-19 mai ușoare decât adulții, faptul că puține studii au investigat modul în care boala afectează copii înseamnă că încă sunt multe întrebări la care încă nu avem răspuns. De aceea, copiii trebuie învățați ce înseamnă boala, care sunt riscurile și, mai ales, cum să se ferească de infectarea cu COVID-19.
Prima măsură și cea mai eficientă este vaccinarea copiilor peste 12 ani. Dispunem deja de două vaccinuri aprobate pentru această vârstă, iar vaccinarea elevilor peste această vârstă ar însemna un uriaș progres în prevenția răspândirii virusului. Acești elevi nu s-ar proteja numai pe ei, ci și pe ceilalți copii din școală, sub 12 ani care, la acest moment, nu dispun de un vaccin aprobat.
La întrebarea dacă copiii sunt o grupă de risc, medicii răspund categoric, da. Copiii sub 12 ani nu pot fi încă vaccinați și cei peste 12 ani, adolescenții și tinerii se vaccinează mult mai puțin decât populația adultă, ceea ce îi face una dintre grupele de risc cele mai numeroase pe baza statutului lor de nevaccinați. Este adevărat că ei prezintă un risc mai scăzut de forme severe ale bolii, dar nu sunt în niciun caz lipsiți de risc.
Sunt în curs studii clinice pentru vaccinurile COVID-19 la copii cu vârsta de 11 ani și mai mici. Pfizer derulează în prezent un studiu al vaccinului său în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 11 ani.
Varianta Delta aflată în circulație la acest moment, cea care se transmite la această oră, este de două ori mai contagioasă decât versiunile primare ale virusului. Primele semne arată că poate cauza forme severe ale bolii la copii, mai des față de tulpinile anterioare.
Protecție la școală
Părinții, îngrijitorii, profesorii și elevii pot lua o serie de măsuri de protecție pentru a reduce răspândirea SARS-CoV-2 pe măsură ce copiii se întorc la școală:
Vaccinarea
Toți cei care sunt eligibili pentru a primi un vaccin COVID-19 ar trebui să fie vaccinați, inclusiv părinții, membrii gospodăriei, profesorii, personalul etc.
Mască
Indiferent de starea de vaccinare, elevii, profesorii și personalul trebuie să poarte în permanență mască de unică folosință (măștile textile nu sunt eficiente).
Distanțare
În toate sălile de clasă trebuie menținută distanțarea fizică, iar băncile trebuie să aibă cel puțin 1,5m între ele.
Igienă
Copiii trebuie încurajați să se spele des pe mâini cu apă și săpun. De asemenea, în clase și la toaletă trebuie să existe dezinfectant pe care copiii să îl utilizeze ori de câte ori simt nevoia.
Trebuie să se evite împărțirea alimentelor cu alți copii și consumarea acestora cu mâinile nespălate.
Coordonare
Accesul copiilor în și dinspre școală trebuie să se facă în grupuri mici sau șir indian.
Grupuri mici
Prelungirea timpului de acces/ plecare în școală, grupuri mici de studiu, zone diferite pentru recreație sunt doar câteva dintre măsurile care pot fi luate pentru reducerea numărului de persoane care se află într-un loc în același timp.
Aer curat
Deși vine vremea rece, aerisirea claselor este imperios necesară în fiecare zi pentru a permite aerului curat să circule.
Protocoalele
Școlile trebuie să dispună de protocoale stricte legate de identificarea simptomelor și pentru acțiunile care trebuie întreprinse odată ce un elev sau un profesor a fost testat pozitiv.
Măsurile de siguranță sunt extrem de importante în reducerea curbei de infectare. Au funcționat anterior, iar acum, prin includerea vaccinării tuturor celor eligibili, școala trebuie să devină un loc sigur, care să nu contribuie major la creșterea ratei de infectare în localități.
În plus, părinții trebuie să îi țină acasă pe copii atunci când prezintă simptome de infecții respiratorii și să se asigure că nu s-au infectat cu SARS-Cov-2.
Tot ca o măsură de siguranță, se recomandă un comportament precaut și în afara școlii, pentru că petrecerile, călătoriile și alte activități pot crește riscul ca un elev să se infecteze și să readucă infecția la școală.
Toți, părinți, elevi și profesori, trebuie să fim conștienți că obiectivul nostru comun este ca școlile să nu se închidă și copiii să poată beneficia de o educație adecvată. Doar prin vaccinarea celor eligibili și păstrarea măsurilor de siguranță copiii se vor putea bucura de educație și interacțiune socială.