Sfaturi

Cele mai noi sfaturi Ethica

Sănătatea aparatului genital feminin este esențială pentru bunăstarea generală a fiecărei femei. Iată câteva sfaturi privind igiena personală și importanța examenelor regulate asupra sănătății reproductive.

Aparatul genito-urinar al femeilor prezintă particularităţi care cer o îngrijire atentă şi o supraveghere dedicată a acestei zone, prin vizite programate la medicul ginecolog, chiar şi atunci când nu există semne de îngrijorare. Consilierea propusă pacientelor de farmaciştii şi asistenţii din farmaciile Ethica se extinde dincolo de utilizarea medicamentelor. Aceştia oferă doamnelor, la fiecare vizită în farmacie, informaţii prin care ele să adopte un stil de viaţă sănătos, fiind încurajate să caute îngrijire medicală atunci când relatează, în farmacie, anumite simptome cheie.

Investigațiile medicale recomandate şi rolul acestora

Testele și investigațiile destinate îngrijirii femeilor pot fi recomandate de medicul de familie. Acesta cunoaşte îndeaproape istoricul personal al pacientei, dar şi factorii personali de risc şi o poate îndruma corespunzător. Pentru a urmări starea de sănătate a aparatului reproducător feminin, medicul de familie poate indica investigaţii medicale prin care să cunoască situația actuală a pacientei. Acestea pot fi analize de sânge, consult ginecologic şi examene imagistice (ecografii).

Consultul ginecologic este recomandat tuturor femeilor care şi-au început viaţa sexuală. Acesta se face periodic, inclusiv dacă nu există simptome de îngrijorare. Semnele care trebuiesc urmărite între examenele medicale sunt: sângerările anormale apărute între menstruaţii, sângerări care apar după actul sexual, dereglări majore ale ciclului menstrual sau dacă pacienta observă secreţii vaginale cu caracter olfactiv respingător. Medicul ginecolog este cel care indică şi recoltează pacientei probele pentru examenul Babeș-Papanicolau. Acest test este cel care evaluează prezenţa unor celule precanceroase sau canceroase la nivelul colului uterin. Tot în cadrul consultului ginecologic se pot recolta probe care să identifice o infecţie transmisă prin actul sexual şi se stabileşte tratamentul pentru aceasta.

Ecografia mamară este o altă investigaţie din zona sănătăţii femeii, de primă intenţie pentru evaluarea sănătăţii sânului la femeile cu vârstă mai mică de 40 de ani. După împlinirea acestei vârste, mamografia devine o investigaţie medicală anuală obligatorie pentru doamne. Mamografia este investigaţia de bază pentru a preveni şi detecta cancerul de sân.

Durerea din timpul actului sexual

Numită medical dispareunie, durerea pe care pacientele o resimt în timpul actului sexual afectează 1 din 5 femei şi este cel mai des datorată unei lubrifieri vaginale insuficiente. Cauza cea mai frecventă a scăderii lubrifierii vaginale este instalarea menopauzei. Estrogenul este hormonul sexual feminin responsabil de întreţinerea proceselor ce asigură o mucoasă vaginală lubrifiată. Odată cu instalarea menopauzei, nivelul fiziologic al estrogenului scade, şi, drept consecinţă, mucoasa vaginală îşi pierde din elasticitate, actul sexual fiind resimţit ca durere uşoară, senzație de arsură sau disconfort vaginal.

Este bine de reţinut, însă, că există şi alte afecţiuni care pot determina durere în timpul actului sexual, iar medicul ginecolog este cel care evaluează cauza acesteia şi o ghidează pe pacientă pentru a elimina sau controla simptomele. Totodată, este important ca medicul ginecolog să fie cel care evaluează simptomele pacientei, deoarece anumite stări necesită tratament hormonal, prescris exclusiv de către acesta.

Utilizarea lubrifianţilor vaginali

Dacă durerea se datorează lubrifierii fiziologice insuficiente, doamnele pot folosi lubrifianţi vaginali, disponibili în farmacie. Lubrifianţii sunt produse ce pot fi folosite de oricine, nu doar de pacientele cu uscăciune vaginală sau la menopauză - sunt, însă, căutaţi cel mai des de doamnele care întâmpină această problemă. Lubrifianţii constituie prima soluţie atunci când actul sexual aduce disconfort de tip durere, datorată uscăciunii vaginale. Efectul de lubrifiere este prezent, fie că lubrifianții sunt pe baza de apă sau pe bază de ulei. E important să înţelegem, însă, diferenţele dintre produse, pentru a le putea folosi în mod optim.

Lubrifianţii pe bază de apă

  • Sunt aceiaşi cu cei utilizaţi în clinicile de ginecologie, pentru explorări imagistice;
  • Pot ajuta şi la introducerea tampoanelor pe durata menstruaţiei, fără a afecta caracterul absorbant al acestora;
  • Sunt compatibili cu prezervativele de latex;
  • Nu au miros şi sunt apreciați la utilizare deoarece oferă o senzaţie mai naturală de umectare;
  • Lasă pielea curată şi fără reziduuri, spre deosebire de cei pe bază de gel sau silicon;
  • Au efect instant în caz de prurit, efect augmentat dacă se păstrează la frigider înainte de utilizare;
  • Cei care conţin glicerină pot da o senzaţie uşor lipicioasă.

Lubrifianţii pe bază de ulei

  • Foarte important de reţinut este faptul că afectează latexul și NU se utilizează în acelaşi timp cu prezervativele din latex;
  • Este de preferat ca pacienţii să aleagă produsele formulate pe bază de uleiuri naturale. Cei cu uleiuri minerale (derivaţi de vaselină, parafină) pot irita mucoasa şi de aceea ar fi de evitat;
  • Îmbunătăţesc senzaţia pe moment, însă nu hidratează, deoarece nu conţin apă.

Lubrifianţii cu silicon

  • Sunt siguri de utilizat cu prezervativele din latex;
  • Nu se recomandă să se aplice pe alte dispozitive din silicon, pentru a favoriza lubrefierea acestora, deoarece le pot degrada stratul exterior;
  • Siliconul este un produs sintetic, care oferă avantajul unei lubrifieri mai îndelungate;
  • Senzaţia nu este la fel de naturală ca cea obţinută prin utilizarea lubrifianţilor pe bază de apă;
  • Se îndepărtează mai greu la spălare, inclusiv de pe lenjeria de corp.

Reacţia alergică la absorbante

O altă problemă pe care o întâmpină doamnele în ritualul lunar de îngrijire este reacţia alergică la absorbante. Această reacţie se mai numeşte şi dermatită de contact şi apare pe piele, în jurul zonei genitale, datorită frecării de piele a absorbantului care cauzează iritaţia, prin acumularea locală de căldură şi umezeală. Tratamentul se rezumă fie la schimbarea firmei producătoare, fie la utilizarea altor mijloace de colectare a sângelui menstrual.

Sfaturile farmaciștilor Ethica pentru tratarea alergiei locale la absorbante

  • Un prim pas îl reprezintă schimbarea firmei producătoare a absorbantului;
  • De asemenea, ar fi de preferat ca pacientele să evite produsele parfumate, adesea parfumul constituind factorul alergizant;
  • O altă măsură este ca pacientele să înlocuiască absorbantele cu dispozitive de tip cupe menstruale, chiloţi menstruali;
  • Dacă pacientele resimt disconfort şi la utilizarea tampoanelor interne, e important ca acestea sa fie schimbate frecvent, cel mai târziu la un interval de 8 h. E recomandat ca mărimea tamponului să fie aleasă în concordanţă cu fluxul menstrual din acel moment, evitând stagnarea tamponului în vagin dacă fluxul menstrual este redus;
  • Pentru a îngriji pielea iritată, recomandarea este de a folosi pe piele creme și loțiuni hidratante. Cele mai recomandate sunt formulele de tip dermato cosmetice, care asigură o îngrijire blândă, produsele fiind destinate pielii sensibile;
  • Doamnele trebuie să ţină cont că, în procesul de vindecare, cel mai important este ca pielea afectată să rămână curată şi uscată.

 

Împarte Unele Idei

Ai un sfat sau o idee pentru un articol? Spune-ne mai multe ..
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.