Durerile de cap și infecțiile urinare se numără printre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă femeile însărcinate. Cum le putem gestiona, menținând atât sănătatea mamei, cât și a viitorului copil?
Managementul durerii în sarcină
Datorită temerii legate de efectele adverse ale medicamentelor pe durata sarcinii, numeroase gravide preferă să îndure durerea decât să o trateze. O durere cronică, netratată, poate duce însă la hipertensiune, anxietate şi depresie, niciuna dintre acestea nefiind o premisă bună pentru o sarcină sănătoasă. Durerile de cauză non-obstetricală sunt frecvente în sarcină şi pot avea caracter invalidant pentru gravidă, când nu sunt tratate corespunzător.
57% din femeile însărcinate trec cel puţin printr-un episod de durere acută pe durata lunilor de sarcină, adresându-se în farmacie pentru ajutor. Cel mai des întâlnite sunt cefaleea, durerea de spate şi durerea abdominală sau pelviană. Orice durere nou apărută la gravidă trebuie investigată de medicul ginecolog, pentru a exclude cauze mai grave ale apariţiei acesteia. Durerea de cap sau cea dentară pot fi automedicate, adică tratate de pacientă fără a consulta medicul ginecolog - acestea fiind dureri uzual întâlnite în sarcină.
Dintre posibilele tratamente, paracetamolul este analgezicul de elecţie în sarcină, considerat cel mai sigur medicament pe durata întregii sarcini, dintre cele care opresc durerea. Alte analgezice se utilizează strict la indicaţia medicului ginecolog, inclusiv banala aspirină! Paracetamolul s-a dovedit sigur, prin administrare la zeci de mii de gravide, atunci când este luat în doze terapeutice. Doza este cuprinsă între 325 - 1.000 mg administrate la 4 - 6 h şi maxim 1 g la 6 h/zi, adică maxim 4 g/zi. Nu creşte riscul de anomalii congenitale sau alte efecte adverse în sarcină.
O menţiune specială trebuie făcută legat de durerea de cap, întâlnită în sarcină. Acest tip de durere poate fi cauzat de afecţiuni ce au legătură cu sarcina şi pot produce consecinţe grave asupra fătului. Fapt pentru care, un singur episod de cefalee, izolat, nu ridică suspiciune - însă durerea persistentă de cap se investighează întotdeauna!
Cefaleea apare frecvent la gravide, predominant în primul trimestru al sarcinii. Dacă durerea apare după săptămâna 20 de sarcină, trebuie investigată suplimentar. În special, dacă durerea nu cedează la analgezic până ce gravida ajunge la Urgenţă.
Cefaleea poate fi un semn de pre-eclampsie (adică hipertensiunea arterială dezvoltată de gravidă în sarcină). Dacă cefaleea este sau nu asociată pre-eclampsiei, putem afla prin investigații, constituind un criteriu obligatoriu de internare a unei gravide. Aşadar, episoadele repetate de durere de cap necesită evaluarea medicului ginecolog. Dacă tensiunea arterială este normală, durerea de cap se poate trata ulterior, acasă. Tratamentul de primă intenţie este paracetamolul.
Infecţiile urinare la femeia însărcinată
Infecțiile de tract urinar sunt cele mai comune infecţii la femeia însărcinată. Principiul de bază în tratarea infecţiei urinare din sarcină este screeningul prenatal (sau la prima vizită de la debutul sarcinii) şi tratamentul corespunzător. Escherichia coli este bacteria care determină infecţia urinară în 90% din cazuri, asemănător statistic femeilor care nu sunt însărcinate. Flora este cea originară de la nivelul intestinului şi acest fapt arată cât de importantă este igiena corectă, inclusiv în prevenirea infecţiilor urinare.
O infecţie urinară în sarcină nu înseamnă că gravida a făcut ceva greşit. Din contră, în sarcină au loc modificări fiziologice importante ale tractului urinar, care pot creşte semnificativ şansa de infecţie urinară. Spre exemplu: prin mărirea uterului se dilată pelvisul renal, ureterele; scade peristaltismul ureterelor şi scade tonusul vezicii urinare; are loc dilatația pelvisului renal și ureterelor datorită măririi uterului, scăderea peristaltismului ureteral și scăderea tonusului vezicii urinare. Acestea toate, cumulate, duc în final la prelungirea timpului de stază a urinei în vezică şi favorizarea refluxului înspre rinichi.
Astfel, riscul de a dezvolta o infecţie urinară este crescut la gravidă, fapt pentru care o măsură foarte importantă este respectarea normelor de igienă. Aceste aspecte reduc contaminarea microbiană. Astfel, pentru gravide se recomandă:
- Urinarea obligatorie după întreținerea relațiilor intime;
- Curățarea uretrei la începutul băilor de corp;
- Pe cât posibil, să nu amâne micțiunea;
- Consumul unor cantităţi normale de lichide (35 mL/kg corp)
Există în farmacii teste de urină de tip stick-uri, pentru detectarea infecţiei urinare. Pot fi folosite şi de gravidă?
În urină există numeroşi compuşi chimici, pe care organismul îi epurează cu ajutorul rinichilor. Printre aceştia sunt şi nitraţii, prezenţi în mod normal în urină. Atunci când în urină există bacterii, acestea degradează nitraţii la nitriţi, care sunt identificaţi cu ajutorul testului rapid de urină. Testul are o sensibilitate bună la pacienţi, însă nu se poate aplica femeilor gravide - deoarece acestea au în general o urină diluată, ca urmare a micţiunilor frecvente.